Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πάσχα στην Τήνο: Ήθη και Έθιμα






















Νησί των ανέμων και των περίτεχνων περιστεριώνων που στολίζουν τους κάμπους της. Νησί 
της πίστης και της προσμονής σ' ένα θαύμα. Νησί με ιδιαίτερη γοητεία, που την ανακαλύπτεις
στα πανέμορφα χωριά της! Αυτή είναι η Τήνος. Στη «νύφη των Κυκλάδων», όπως την αποκαλούν οι περιηγητές και οι λόγιοι, η περίοδος του Πάσχα είναι μια αλλιώτικη εμπειρία. Ζήστε το Ντυμένη στα ανοιξιάτικα, η Τήνος, το νησί της αστείρευτης ομορφιάς, γιορτάζει με μοναδικό τρόπο τις ημέρες του Πάσχα. Ο Ναός της Ευαγγελίστριας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι, αναμφίβολα, το επίκεντρο της πίστης του νησιού κι όλης της Ελλάδας. Όμως, η γοητεία αυτού του νησιού, άγνωστη στους πολλούς, κρύβεται καλά στα σαράντα ολόλευκα χωριά της, στολίδια καλαισθησίας και αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Σπίτια με μαρμάρινα υπέρθυρα, εκατοντάδες εκκλησιές και ξωκλήσια, που ξεφυτρώνουν άλλοτε σε ανεμοδαρμένες κορφές κι άλλοτε πλάι στο κύμα, περίτεχνοι περιστεριώνες, διάσπαρτοι σ' όλο το νησί και φιλόξενοι άνθρωποι, που σε κάνουν να νιώθεις φίλος απ' τα παλιά και όχι απλά ταξιδευτής...

Στα χώματά της γεννήθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Χαλεπάς, ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Σώχος, ο Φιλιππότης, ο Βιτάλης και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι άξιοι μάστορες της Τέχνης, που τα έργα τους μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο...

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Τήνος θεωρείται το λίκνο ενός ανεπανάληπτου λαϊκού πολιτισμού, η μακραίωνη σύζευξη δύο χριστιανικών δογμάτων, του Ορθόδοξου και του Καθολικού, που ανέπτυξε το πολιτιστικό επίπεδο και την κουλτούρα του νησιού

Το Πάσχα στην Τήνο έχει το δικό του μοναδικό χρώμα!

Τη βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής έξι επιτάφιοι, στολισμένοι περίτεχνα από τα κορίτσια με βιολέτες («μαντιές»), συγκεντρώνονται στην εξέδρα της παραλίας στην πλατεία της Χώρας, στο λιμάνι, όπου ψάλλονται τα εγκώμια. Μετά την αποχώρησή τους, ο Επιτάφιος του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου με τον εφημέριό του, ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, προχωράει προς την παραθαλάσσια περιοχή πρώην «Σπιτάλια», στην παραλία Βαθύ Κλαδάκι (λίγο έξω από το λιμάνι) όπου οδηγείται μέσα στη θάλασσα μαζί με τον παπά και ψέλνεται τρισάγιο για τους ναυτικούς.

Στιγμή μοναδική, συγκινητική! Το έθιμο αυτό τελείται σε ανάμνηση όσων χάθηκαν για πάντα στην αγκαλιά της θάλασσας...

Μαγευτικές είναι και οι κατανυκτικές λειτουργίες στο Μοναστήρι του Αρνάδου. Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σ’ όλα τα χωριά της.

Το Μεγάλο Σάββατο πρωί, στη λειτουργία, όταν ο παπάς ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός», περιφέρεται ένα πανέρι με φύλλα λεμονιάς, τα οποία οι πιστοί τα φυλάνε στα πορτοφόλια ή στις τσέπες τους για καλή τύχη. Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σ' όλα τα χωριά της. Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο κόκκινα αυγά, στον περίβολο της εκκλησίας.

Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο λαμπάδες και κόκκινα αυγά . Πάσχα στην Τήνο σημαίνει μαγειρίτσα, γαρδούμπες, χριστόψωμο, αλλά πάνω απ’ όλα τυρόπιτες , <<τσιμπητές>> ή <<λυχναράκια>> και <<σκεπαστές>> (γλυκές τυρόπιτες με ανάλατη τηνιακή μυζήθρα). Δεν υπάρχει στην Τήνο σπίτι που να μη φιλοξενεί στο τραπέζι του αυτές τις γλυκές, υπέροχες <<ζωγραφιές>>, που απαιτούν εμπειρία και μαστοριά.

Τη Δευτέρα της Λαμπρής, στον Κτικάδο, μετά το τέλος της λειτουργίας στην εκκλησία του χωριού, γίνεται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως σε όλες τις γειτονιές του. Στις δώδεκα το μεσημέρι, η καμπάνα καλεί όλο τον κόσμο, ντόπιους και τους ταξιδιώτες, στο χώρο κάτω από τον Ιερό Ναό, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Κοινή Τράπεζα. Εκεί γίνεται η γιορτή της «Αγάπης», με φαγητό (σούπα μοσχάρι ή ψητό κρέας), τσιμπητά τυροπιτάκια και άφθονο κρασί. Είναι το «τραπέζι της αδελφοσύνης», μιας και τούτη η μέρα είναι αφιερωμένη στην αγάπη και την αλληλεγγύη!

Τι θα φάτε:

Φρουτάλια (ομελέτα με χωριάτικα λουκάνικα και πατάτες), λούζες (με χοιρινό κρέας), ξεροτήγανα, ρεβιθοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα «ζητιάνα», λυχναράκια (τυροπιτάκια), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Βόλτες με τα πόδια...

Στην Τήνο θα περπατήσουμε αρκετά, καθώς κάθε χωριό της θέλει γερά πόδια για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του.

Μπορούμε να πάμε ως τον Ταραμπάδο για να περπατήσουμε στον κάμπο με τους περιστεριώνες ή να ανηφορήσουμε ως το Ξώμπουργο.

Μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, ξεκινάει από το λιμάνι του Πανόρμου και φθάνει ως την αμμουδερή παραλία της Ρόχαρης.

Μια άλλη πεζοπορική διαδρομή που μπορούμε να κάνουμε νωρίς το πρωί ξεκινάει από τον Πύργο και φτάνει στον Πανόρμο, το γραφικό λιμάνι του.

Όμορφα χωριά για περπάτημα είναι η Καρδιανή, τα Υστέρνια, ο Φαλατάδος το Βωλάξ , ο Τριαντάρος και τα Δύο Χωριά. 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tinosvoice.gr/2017/04/blog-post_7.html#ixzz4dXsM2cYB
tinosvoice 


πηγή



2 σχόλια:

  1. Ωραια αναρτηση... για ευχες♡
    Καλο Πασχα.. καλες διακοπες...(οι δικες μας.. ξεκινησαν... :-) ) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Se σκεφτόμουνα κουρίτσ'! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή