Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο | Αθήνα - Γάμος Κολοκοτρώνη - Αγιογραφία Τρούλου


*******

****

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο | Αθήνα .
Ο ιερός ναός των Αγίων Ασωμάτων βρίσκεται στη γειτονιά του Θησείου και συγκεκριμένα στο τέλος του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Διαθέτει εύκολη πρόσβαση καθώς βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.
Οι Άγιοι Ασώματοι αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκού ναού του 11ου αιώνα. Ανήκουν στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες.
Όπως οι περισσότεροι ναοί των Αθηνών έχει υποστεί πολλές αισθητικές επεμβάσεις. Η αρχική μορφή του μνημείου αλλοιώθηκε γύρω στο 1925, όταν ο ναός έγινε ενοριακός και δημιουργήθηκε η ανάγκη να δεχτεί μεγαλύτερο εκκλησίασμα. Αρχικά επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και δυτικά, με αποτέλεσμα να κατεδαφισθούν οι τρεις κόγχες του Ιερού, ο νάρθηκας και τμήμα των πλαγίων τοίχων. Σε δεύτερη φάση επεκτάθηκε προς τα βόρεια και νότια. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα των επιτυχών εργασιών αποκατάστασης που έγιναν το 1950 από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο ναός εξωτερικά έχει τη συνηθισμένη βυζαντινή τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστη), ενώ στο κάτω μέρος των τοίχων σχηματίζονται μεγάλοι λίθινοι σταυροί. Ο τρούλος είναι «αθηναϊκού» τύπου με δίλοβα παράθυρα. Πάνω από τα παράθυρα του τρούλου μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χαρακτηριστική κεραμοπλαστική διακόσμηση των ναών του β’ μισού του 11ου αιώνα που μιμείται αραβική γραφή (κουφίζοντα στοιχεία). Θραύσματα τριών πήλινων πλακών με ανάγλυφη διακόσμηση, που βρέθηκαν σε ανασκαφή δίπλα στον ναό, θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον ναό και εντοιχίστηκαν στη δυτική πλευρά του. Στον νότιο τοίχο του νάρθηκα σχηματίζεται αβαθές αψίδωμα, μπροστά από το οποίο υπάρχει τάφος.
Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης αποκαλύφθηκαν τμήματα τοιχογραφιών και αργυρή λειψανοθήκη με οστά αγνώστου αγίου.



1,3 χιλ. προβολές

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε


**************

!!! Κι εκεί που σκεφτόμουνα να ψάξω για τον Κολοκοτρώνη!
!!! Κι εκεί που έχω χρόνο και δεν ήξερα από που ν' αρχίσω, με την τόση ύλη που έχω στα καλάθια μου!...

Πάμε, σιγά -σιγά, ώσπου να έρθει ο μάστορας.


Κι εκεί που περπατόύσαμε:
"Ω! τι ωραίο εκκλησάκι!"
Το κλικ ήδη είχε γίνει, τα πόδια προχώραγαν ήδη, τα μάτια πρόλαβαν να δουν, έναν κύριο, έτοιμο να κλειδώσει την πόρτα!
"Ώ! δεν το πρόλαβα...", ακούστηκε η φωνή της ψυχής μου, ο κύριος την άκουσε και μίλησε:
"Ελάτε! Θα σας περιμένω!"
Για πότε κατέβηκα τα σκαλιά, δεν ξέρω!
Τα παιδιά μ' ακολουθούσαν στον δικό τους ρυθμό.
"Φωτογραφίες απαγορεύονται."
Σεβαστότατον!
"Τα κεριά θα τ' ανάψω εγώ το απόγευμα".
Ώ, δεν με πείραζε, καθόλου!
...Έπρεπε να βιαστώ. Γύρισα πίσω τον Φύλακα - Άνθρωπο. Έπρεπε να προλάβω να προσευχηθώ, να θαυμάσω, να ευχαριστήσω και κυρίως να μην τον καθυστερήσω, να μην εκμεταλλευτώ την καλοσύνη του.

...Εγώ είχα φθάσει ήδη στην Παναγιά, όταν άκουσα τον Φύλακα να εξηγεί στα παιδιά, γιατί υπήρχε εκεί μια εικονογραφία του Κολοκοτρώνη.
"'Εδώ παντρεύτηκε ο Κολοκοτρώνης", είπε. "Τιμής Ένεκεν".
Ήταν για να τ' ακούσω, τελικά. (Αν και το ψάχνω ώρες, δεν με διαφώτισε η google.)

...Κι ύστερα, ξαναέκλεισαν τ' αυτιά μου.
Η βαθιά Προσευχή φέρνει οπωσδήποτε και απομόνωση...
Έτσι, δεν άκουσα όσα σημαντικά είπε ο Φύλακας του Ιστορικού Ιερού Ναού.

...Κι ήρθε η στιγμή που ΤΟΝ έψαξα Ψηλά!
Τον φαντάστηκα, δεν φαίνονταν.
Μα γιατί;

"ΓΙΑΤΙ;" ρώτησα τον Φύλακα.
"Γιατί δεν φαίνεται ο Χριστός; Γιατί αφέθηκε έτσι ο Τρούλος; Δεν επιτρέπεται..." είπα.

"Γιατί έμπλεξε στην γραφειοκρατία", απάντησε ο Φύλακας - Άνθρωπος.

Έπρεπε να φύγουμε.
Πήρα μαζί μου την ελπίδα, πως ο Χριστός είναι ΕΚΕΙ και πως κάποτε, ΑΞΙΑ χέρια και χαρτιά, θα τον ξαναεμφανίσουν...











ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ


Οικογένεια

Ο Κολοκοτρώνης ήταν παντρεμένος από το 1790 με την Αικατερίνη Καρούτσου, κόρη του προεστού και Μορόγιαννη του Άκοβου Δημητρίου Καρούτσου[8]. Παιδιά του με την Αικατερίνη ήταν ο Γενναίος(Ιωάννης), που έγινε στρατιωτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος, ο Πάνος, που δολοφονήθηκε το 1824, και η Ελένη, σύζυγος του Νικήτα Δικαίου. Ο Κολοκοτρώνης είχε έναν ακόμη γιο τον επίσης Πάνο Κολοκοτρώνη που τον απέκτησε εκτός γάμου με την Μαργαρίτα Βελισσάρη, κόρη του Αγγελή Βελισσάρη.[9] Έγινε λαμπρός αξιωματικός και διοικητής της σχολής Ευελπίδων.
πηγή


****************************

Οι εξεγέρσεις εναντίον του Όθωνα και η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε ...

www.mixanitouxronou.gr/i-exegersis-enantion-tou-othona-ke-i-katadiki-tou-kolokotr...
3 Μαρ 2017 - Ο μυστικός γάμος και η εγκατάσταση του βασιλικού ζεύγους στην ... φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη παρουσίασε η «Μηχανή του Χρόνου» με τον ...

Οι εξεγέρσεις εναντίον του Όθωνα και η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Ο μυστικός γάμος και η εγκατάσταση του βασιλικού ζεύγους στην κατεστραμμένη Αθήνα. Νέα εκπομπή από τη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο) - See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/i-exegersis-enantion-tou-othona-ke-i-katadiki-tou-kolokotroni-se-thanato-o-mistikos-gamos-ke-i-egkatastasi-tou-vasilikou-zevgous-stin-katestrammeni-athina-nea-ekpompi-apo-ti-michani-tou-chronou/#sthash.heiCxvcn.dpuf...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-exegersis-enantion-tou-othona-ke-i-katadiki-tou-kolokotroni-se-thanato-o-mistikos-gamos-ke-i-egkatastasi-tou-vasilikou-zevgous-stin-katestrammeni-athina-nea-ekpompi-apo-ti-michani-tou-chronou/
Οι εξεγέρσεις εναντίον του Όθωνα και η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Ο μυστικός γάμος και η εγκατάσταση του βασιλικού ζεύγους στην κατεστραμμένη Αθήνα. Νέα εκπομπή από τη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο) - See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/i-exegersis-enantion-tou-othona-ke-i-katadiki-tou-kolokotroni-se-thanato-o-mistikos-gamos-ke-i-egkatastasi-tou-vasilikou-zevgous-stin-katestrammeni-athina-nea-ekpompi-apo-ti-michani-tou-chronou/#sthash.heiCxvcn.dpuf...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-exegersis-enantion-tou-othona-ke-i-katadiki-tou-kolokotroni-se-thanato-o-mistikos-gamos-ke-i-egkatastasi-tou-vasilikou-zevgous-stin-katestrammeni-athina-nea-ekpompi-apo-ti-michani-tou-chronou/
****************

ΑΓΙΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΙ ΘΗΣΕΙΟΥ

                                                                                    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


Οι Άγιοι Ασώματοι βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ερμού και Θερμοπυλών  στην Αθήνα κοντά στο Θησείο. Η εκκλησία σήμερα, λόγω της νεότερης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, βρίσκεται γύρω στα 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της ομώνυμης πλατείας.
Για να δείτε το ναό μέσω Google Street View πατήστε εδώ.




                                                                                  ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ανήκει στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, με νάρθηκα, και χρονικά τοποθετείται στο δεύτερο τέταρτο του 11ου αιώνος μ.Χ.

Ο ναός εορτάζει την ημέρα της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Είναι ενοριακός ναός και διακονείται από τον πατέρα Ιερώνυμο Μαγιλιάν.
Διεύθυνση:      Ερμού και Θερμοπυλών 5, Αθήνα
Τηλέφωνο:       210- 5240675 και  210-3250140




ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο μικρός ναός των Αγίων Ασωμάτων χρονολογείται από τους ειδικούς στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνος μ.Χ., Η παντελής έλλειψη γραπτών πηγών κρατούν την ιστορία του ναού στο σκοτάδι.  

Προς το τέλος πάντως του 19ου αιώνος μ.Χ., η μανία των Αθηναίων να επεκτείνουν το ναό για να καλύψουν τις λειτουργικές ενοριακές τους ανάγκες, κατέληξε σε ατυχείς αισθητικές παρεμβάσεις, σε τέτοιο βαθμό που μόνο ο τρούλλος να θύμιζε την αρχική ομορφιά του βυζαντινού μνημείου. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν δύο εντελώς ακαλαίσθητες πτέρυγες στην βόρεια και ανατολική πλευρά μετά κωδωνοστασίου, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκαν σημαντικά το ιερό βήμα και ο πρόναος του ναού.

Η σημαντική ανύψωση του πέριξ εδάφους κατά τη ροή των αιώνων συνετέλεσε στο να ανυψωθεί αντίστοιχα και ο νεώτερος ναός. Ως εκ τούτου, παρέμειναν ανέπαφα τα θεμέλια του βυζαντινού ναού  όπως και τα κατώτερα μέρη των τοιχών του. Βασιζόμενη σε αυτά τα ανασκαφικά ευρήματα η Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας ανέλαβε κατά τα έτη 1959-1960 μ.Χ. την αποκατάσταση του ναού και την επαναφορά του στην αρχική του μορφή. Σημειωτέτον, ότι αρκετοί ειδικοί με προεξάρχοντα τον αρχιτέκτονα Κ. Μπίρη διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το αποτέλεσμα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο  νάρθηκας του αρχικού ναού πιθανόν να ήταν λίγο μεγαλύτερος σε μήκος και χαμηλότερος σε ύψος. 
Αγιοι Ασώματοι Θησείου
Ανατολική πλευρά ναού Αγίων Ασωμάτων Θησείου πριν και μετά τις εργασίες αποκαταστάσεώς.
Ναό Αγίων Ασωμάτων Θησείου πριν τις εργασίες απόκαταστάσεώς του.
Ναό Αγίων Ασωμάτων Θησείου πριν τις εργασίες απόκαταστάσεώς του.
O τρουλλος των Αγ. Ασωμάτων Θησείου πριν και μετά τις εργασίες αποκαταστάσεώς.
O τρουλλος των Αγ. Ασωμάτων Θησείου πριν και μετά τις εργασίες αποκαταστάσεώς.
Αγιοι Ασώματοι Θησείου
Ο ναός των Αγίων Ασωμάτων Θησείου πριν και μετά τις εργασίες αποκαταστάσεώς του.
Οι παραπάνω ιστορικές φωτογραφίες προέρχονται από το Δελτίο Αρχαιολογίας.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ      

Ο ναός των Αγίων Ασωμάτων, ρυθμού απλού τετρακίονος σταυροειδούς εγγεγραμμένου με νάρθηκα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Αθηναϊκού Βυζαντινού ναού της περιόδου αυτής. Βασικό χαρακτηριστικό του αποτελεί ο τυπικά «Αθηναϊκός» τρούλος,  με μαρμάρινα τόξα και κιονίσκους στις γωνίες. 

Εξωτερικά απαντούμε τη συνηθισμένη βυζαντινή τοιχοποιία. Είναι κατασκευασμένος από λαξευμένη πέτρα περιτοιχισμένη από οπτόπλινθους, ενώ στη βάση των τοίχων υπάρχουν μεγάλοι λίθοι σταυροειδώς τοποθετημένοι.

Η ανατολική πλευρά του ναού καταλήγει εξωτερικά στο γνωστό τρίκογχο τύπο. Η μεγαλύτερη κόγχη έχει ένα δίλοβο παράθυρο, ενώ οι άλλες δύο από ένα μονόλοβο.

Η κυρία θύρα του ναού (στην δυτική πλευρά) είναι διακοσμημένη με μαρμάρινες παραστάδες και ένα επιστύλιο, ενώ πιο ψηλά καλύπτεται από κομψό τυφλό τόξο. Στην ίδια πλευρά την προσοχή του επισκέπτη προκαλούν τα δύο κεραμικά οριζόντια διακοσμημένα δοκάρια με κουφικά σύμβολα. Ενδεχομένως να αποτελούσαν τμήμα μεγαλύτερου διαζώματος, παρομοίου με αυτό στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η μικρότερη θύρα του ναού (στη βόρεια πλευρά) διακοσμείται από μια πεταλοειδή αψίδα, εμπνευσμένη από την ισλαμική αρχιτεκτονική. Τα στοιχεία αυτά απορρέουν από την τότε τάση μίμησης ανατολικών διακοσμητικών στοιχείων και συνδέονται με την παρουσία μικρής αραβικής κοινότητας στην πόλη, αποτελούμενης κυρίως από εμπόρους και βιοτέχνες προς τα τέλη του 10 αιώνος.

Σε κάθε μία από τις πλάγιες πλευρές του ναού (βόρεια και νότια) κυριαρχεί η ύπαρξη ενός μονόλοβου παραθύρου, χωρίς περιβάλλον τόξο και σε ψηλότερο σημείο στο κέντρο του ναού ενός δίλοβου.

Εσωτερικά οι τέσσερις κίονες του ναού είναι μονολιθικοί, χωρίς βάσεις, spolia από αρχαία μνημεία, με ιωνικές βάσεις στην θέση των κιονόκρανων.

Στις γενόμενες εργασίες αποκατάστασης του ναού, απεκαλύφθησαν ιδιαίτερα φθαρμένες τοιχογραφίες, οι οποίες όμως είναι σαφώς μεταγενέστερες της ανεγέρσεως του ναού.

 
Κάτοψη και τομή κατά μήκος του ναού Αγίων Ασωμάτων Θησείου
Κάτοψη και τομή κατά μήκος του ναού (σχεδ. Ε. Στίκου).
Κάτοψη και τομή κατά μήκος Αγίων Ασωμάτων Θησείου
Σχέδια 1880 μ.Χ. R. Weir-Schultz, S. Barnsley.
Σχέδια, κατόψεις και αναπαραστάσεις ναού.
Σημερινή μορφή ναού.


​Byzantine Athens
****
πηγή

****************

3 σχόλια:

  1. Σήμερα πρόσθεσα και την ετικέτα όνειρα.
    Περίεργο όνειρο...
    Ένα μπουκαλάκι λαδάκι... κι όμως, δεν ήταν του Αγίου Εφραίμ!
    Είχε φωτογραφία τον Κολοκοτρώνη πάνω σε άλογο... κ.λ.π. (γνωστό αγαπημένο πρόσωπο)
    Ευωδίαζε...
    Μα, είναι δυνατόν;
    Υπάρχει Άγιος Κολοκοτρώνης;
    Τί σου είναι τα όνειρα!
    Εν ύπνω παραμύθια...
    Ή αλλιώς;
    Το έγραψα, έτσι, για να θυμάμαι και τα υπόλοιπα που δεν έγραψα.
    Μετά έφερα στο νου μου αυτό το εκκλησάκι, συν η σύμπτωση των Μηλεών!
    ΣΕ ΚΑΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης αποκαλύφθηκαν τμήματα τοιχογραφιών και αργυρή λειψανοθήκη με οστά αγνώστου αγίου."
    Άγνωστε Άγιε, είθε να μας αξιώσεις να μάθουμε ποιος ΕΙΣΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπίτι;
    Αργά κατάλαβα πως δεν έχουν καμιά αξία τα σπίτια.
    Αλλού στάθηκα στο όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή